Mituri de la Hollywood



VESTA ANTI-GLONT

Mit: Vestele din Kevlar pe care le ascunzi sub un tricou mai larg te scot din orice incurcatura. Si daca esti ciuruit cu un AK-47, cel mai rau lucru care ti se poate intampla e sa ramai cu cateva vanatai ca la paint-ball.

Adevarul: Vestele purtate de politisti functioneaza doar in fata pistoalelor, nu si a mitralierelor. Adevarata armura care sa te protejeze impotriva lor e purtata de soldati, cantareste 14 kilograme, costa
mii de dolari si functioneaza doar pentru distante mai mari de 4 metri.


Gloantele arunca ORICE in aer


Mitul: In filme, un glont tras intr-un butoi cu combustibil produce o explozie uriasa si toata scena e inghitita de flacari. Si nu doar combustibil, practic orice gaz presurizat intr-un recipient poate duce la o bubuitura memorabila doar daca tragi un glont in el.

Adevarul: Niciun producator de masini nu ar fi incantat ca rezervoarele sa sara in aer la cel mai mic contact sau la cea mai mica lovitura. Cei de la MythBusters au demonstrat ca a trage un glont intr-un butoi cu benzina nu inseamna nimic spectaculos. Culmea este ca lumea Hollywood-ului arata cum containerele pot fi atat de usor penetrate, dar uneori te poti ascunde si in spatele unor saci de cartofi.

NISIPUL MISCATOR

In multe filme de actiune, ce-i drept majoritatea de categorie B, regizorii scapa de un personaj harazindu-i o moarte lenta si chinuitoare, inghitit de nisipuri miscatoare. In unele cazuri, eroul este salvat in ultima clipa, tras la suprafata de prieteni aparuti la momentul oportun. Ambele tipuri de secvente sunt cat se poate de false, afirma cercetatorii, care au constatat ca este aproape imposibil ca un om sa fie inghitit complet de nisip. Din nefericire, si salvarea unui om prins pe jumatate in nisip este extrem de dificila, daca nu chiar imposibila. Corpul uman nu are pur si simplu densitatea suficient de mare pentru a disparea complet intr-o masa de nisip miscator, indica studiile de laborator prezentate de revista „Nature”, citata de Rompres. Asa-numitul nisip miscator este de fapt nisip obisnuit suprasaturat cu apa, caz in care frecarea dintre particulele de nisip devine atat de mica incat, practic, nu mai poate sustine la suprafata sa niciun fel de greutate.
Acest amestec de apa si nisip apare de obicei in apropierea deltelor si in zonele inundabile de langa albiile raurilor. De asemenea, nisipurile miscatoare se pot forma dupa ce, in urma unui seism, apa din subteran este impinsa spre suprafata.
Nisipurile miscatoare sunt cu adevarat periculoase atunci cand provoaca prabusirea unor poduri sau cladiri, sustin expertii. De cealalta parte, probabilitatea ca un om sa dispara complet intr-o masa de nisipuri miscatoare este nula.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu